Europa Nostra-díjat kapott az erdélyi Via Transilvanica turistaútvonal

A több erdélyi megyét átszelő turistaút, a Via Transilvanica is szerepel az Európai Bizottság és az Europa Nostra egyesület idei kitüntetettjei között, továbbá egy másik, a Duna-delta megőrzésére irányuló romániai projektet is díjaztak.

A túraútvonal minden kilométerét gránitból faragott kilométerkővel jelölték meg.

    Az Európa Nostra-díjak idei kitüntetettjeit kedden jelentette be az Európai Bizottság és a kétszáz civil szervezet szövetségeként létrejött Europa Nostra egyesület. Az Európai Unió műemlékvédelmi díjában idén 21 ország 30 létesítménye részesült, közülük kettő romániai – írta honlapján a szervezet.
    A díjakat öt kategóriában osztják ki évente, a közösségi felelősségvállalás a műemlékvédelem terén kategóriában a tavaly ősszel megnyitott erdélyi turistaút, a Via Transilvanica is részesült. Egy, a Duna-delta hagyományos világának megőrzésére irányuló projekt – Pathfinders of the Waters – oktatás kategóriában részesült elismerésben. A News.ro hírügynökség szerint az egykori világbajnok román kenus, Ivan Patzaichin alapítványa által működtetett projekt a halászbárkát állítja középpontjába és a Duna-delta értékeit, hagyományos életmódját népszerűsíti a gyerekek körében.
    A hivatalosan kedden bejelentett idei Europa Nostra-díjakat szeptember 28-án adják át Velencében.
    Az 1400 kilométeres Via Transilvanica turistaútvonalat tavaly ősszel nyitották meg, Erdélyt északkeletről délnyugatra szeli át, gyalogosan, lóháton vagy kerékpárral is bejárható. A kezdeményező Tasuleasa Social Egyesület korábban közölte, hogy kiépítésével a faluturizmust kívánja fejleszteni, és hozzáférést biztosítani az utazóknak az érintett helyi közösségekhez és történeteikhez, hogy ezáltal is segítse a fenntartható és felelősségteljes fejlődésüket.
    A túraútvonal Bukovinától a Vaskapuig Székelyföldet és a szász kultúra emlékeit őrző Királyföldet érintve Románia hét történelmi-néprajzi régióját szeli át. Kiépítésén négy éven át több mint tízezer önkéntes dolgozott tíz megye 400 településén. A túraútvonal minden kilométerét gránitból faragott kilométerkővel jelölték meg.

Címlapfotó: bringazas.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .