Magyarországi a világ egyik legjobb minőségű mészköve – Balogh Miklós a Mandinernek

„Csak a mi bányánkban annyi a tartalék, hogy Magyarország 400 év alatt sem tudná felhasználni” – mondja Balogh Miklós. A Reneszánsz Zrt. vezetőjével beszélgettünk a magyar mészkőben és építőiparban rejlő lehetőségekről, a kőfaragás hagyományairól és fenntarthatóságáról.

Interjú: Móré Levente

Meddig nyúlik vissza a süttői bánya múltja?

Süttő kőbányáját már kétezer éve használják. A süttői mészkő – bár Magyarországon ez nem igazán ismert, még az építészek körében sem – a világ egyik legjobb építőanyaga, de egzakt mérések bizonyítják, hogy legalábbis a világ egyik legjobb minőségű mészköve. Sajátos módon ezt külföldön jobban tudják, mint itthon, és sokan tesznek azért, hogy ez így is maradjon.

A kő nem kapott igazán komoly szerepet a magyar modern építészetben,

míg más országokban ennek épp az ellenkezője igaz, és ez talán az itthoni anyagok ismeretének hiányából is ered.

Honnan indult a Reneszánsz Zrt. története?

A mi vállalatunk tulajdonképpen 1948 óta létezik: természetesen egy nagy állami cég volt, amit 1990-ben privatizáltak és kanadai tulajdonosokhoz került. 1997-ben aztán mi vásároltuk meg tőlük, már csődközeli helyzetben. Én 1970 óta csak kővel foglalkozom, engem csak a kő érdekelt az építészetben is. Pár éve családi vállalkozás lettünk, a fiammal közösen vezetjük a vállalatot.

Nem titok, hogy mára nekünk is termelési problémáink adódtak: többet tudnánk eladni, mint amennyit kitermelünk. Ez persze nem a körülöttünk lévő hírverésnek köszönhető, hanem annak, hogy ellátási problémák vannak a török és kínai kövek körül. A ’90-es évek elején a rendszerváltáskor nagyon sok diplomatánk volt külföldön, akiknek hirtelen kellett kitalálniuk, hogyan kapcsolódjanak be a változásokba, amiben segítették őket a remek kapcsolataik is.

A teljes interjút elolvashatják a mandiner.hu oldalán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .