Temetői növények: milyen virágot ültessünk szeretteink sírjára?

A halottak napja közeledtével, de az év egyéb időszakaiban is sokan vagyunk, akik a csendes visszaemlékezés során eltöprengünk, milyen növényt illik és érdemes szeretteink sírjára ültetni.

Ilyenkor olyan növények után kutatunk, amelyek természetes szépségükkel kifejezik, mennyire közel állt hozzánk a halottunk, ugyanakkor illenek az ünnepélyesen komoly temetői környezetbe.

A választáskor vegyük figyelembe a növény kifejlett méretét, illetve legyünk tekintettel a temető többi látogatójára is. A sírhelyre ültetett növény legyen könnyen kezelhető, kompakt méretű és kellően hosszú életű, hogy tartósan méltó dísze lehessen a nyughelynek. Az is fontos szempont, hogy a kiválasztott növény lassú növekedésű legyen és semmiképp se tartozzon valamely gyorsan terjedő invazív fajhoz.

Mi alapján válasszunk a sírhantra növényt?
A temetők egy részének sírgondozási kislexikona ad némi útmutatót azzal kapcsolatban, melyek az általánosan elfogadott, hagyományos temetői növények. A lényeg, hogy a temetőt karbantartó alkalmazottak gond nélkül tudják végezni a munkájukat a sír körül és a sírt díszítő növények se sérüljenek meg a feladatvégzésük közben. Ennek megfelelően nem szerencsés olyan fát, cserjét ültetnünk, amelyik idővel kezelhetetlen méretűvé, illetve túlzottan terebélyessé válik.

A sírhant beültetésekor azt is vegyük figyelembe, hogy elhunyt hozzátartozónk szívéhez mely növények álltak a legközelebb. Volt-e kedvenc növénye, amelyben különösen kedvét lelte? Ezek a növények segítenek felidézni a legszebb közös pillanatokat, egyúttal vigaszt, megnyugvást nyújtanak. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az adott sírhelynél milyenek a fényviszonyok, illetve mennyi csapadékra számíthatunk.

A sírhely növényei
Sokan virágos növényt ültetnek szeretteik sírjára. Évelők esetén ne feledkezzünk meg arról, hogy sok közülük rendszeres gondozást igényel, illetve a túlzott elszaporodásukat, elburjánzásukat is meg kell előznünk. Az egynyári virágok szintén szépen díszítik a sírt, viszont sok esetben kiegészítő öntözést igényelnek. Plusz elfoglaltságot jelent, hogy évente újra kell ültetnünk azokat. Ha a növényt cserepestül ültetjük a sírra, ezzel megakadályozhatjuk a nem kívánt terjeszkedését, illetve adott esetben a cseréje, pótlása is könnyebb lesz.

A fák által körülvett parcellák sírhelyei esetén a több-kevesebb árnyék jelent kihívást. Ez esetben azt vegyük figyelembe, hogy a leggyakoribb árnyékkedvelő növények közül melyek illenek a temető hangulatához. Ezek közé tartoznak például az alábbiak:


Lehetőleg túlzottan érzékeny cserjét (például rododendront vagy kaméliát) ne ültessünk, mivel egyrészt igen kényesek a környezet változásaira, másrészt, ha mégis kedvezőek a feltételek, akár az egész sírt beboríthatják. A hagymás növények közül például az írisz vagy a jácint ideális választás, de tudjunk róla, hogy idővel szaporodásnak indulhatnak.

A sírra szánt növények esetén az is nagy előny, ha alacsony vagy törpe növekedésű fajtát választunk. Ezek biztosan nem fognak túl magasra nőni és eltakarni a fejfát vagy keresztet.

Természethű növények a sírra
Az egyik lehető legjobb választás, ha kevés gondozást igénylő, őshonos növényt ültetünk a sírra, amelyik a lombjával, virágával vagy akár mindkettővel tartósan díszít. Olyan növényt részesítsünk előnyben, amelyik jó szárazságtűrő, és megjelenésében harmonizál a környező többi növénnyel.

Bármilyen növényre is essen a választásunk, ültetés előtt a sírhant földjét komposzttal javítsuk fel, hogy jobban megtartsa a nedvességet. Ha nincs lehetőségünk rá, hogy rendszeresen kijárjunk a temetőbe öntözni, a választott növényünk olyan legyen, amelyik beéri a természetes csapadékmennyiséggel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .